Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

Νέες τεχνολογίες

Εκδήλωση με θέμα "Internet - Τα όχι και τα πρέπει"

Share

seplid ekdilwsi

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δράμας (Σ.Ε.ΠΛΗ.Δ.) συνδιοργανώνει με το Δήμο Δράμας μία εκδήλωση με θέμα "Internet - Τα όχι και τα πρέπει". Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας του συλλόγου για συνεχή ενημέρωση γύρω από θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας τη Δευτέρα 4/3/13 και ώρα 18:00. Ομιλητές θα είναι:

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Share

SIDlogo-2013

Με μεγάλη λαμπρότητα διοργανώνεται φέτος η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013, στο πλαίσιο του πρώτου επετειακού εορτασμού των 10 χρόνων από την καθιέρωσή της. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, στο πλαίσιο της εκστρατείας επαγρύπνησης για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο SafeBorders, ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ φθάνοντας τις 99 παγκοσμίως!

Όλα αυτά τα χρόνια, το Δίκτυο INSAFE έχει ασχοληθεί με τις διαφορετικές εκφάνσεις του Διαδικτύου: από το διαδικτυακό εκφοβισμό μέχρι το φαινόμενο της κοινωνικής δικτύωσης και τη σύγκλιση των γενεών. Φέτος, αποφάσισε να επιλέξει μια ξεχωριστή θεματική με βαρύνουσα σημασία: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στους online κόσμους - Online rights and responsibilities».

Για τον φετινό 10ετή επετειακό  εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013, από 217 φορείς σε 44 νομούς της Ελλάδας και την Κύπρο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών. Το φετινό σύνθημα της ημέρας «Connect with respect! - Σύνδεση με σύνεση!»  κινητοποίησε σχολεία, δήμους, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρίες και ιδιώτες να δράσουν ως Πρεσβευτές μας και να πολλαπλασιάσουν τα μηνύματά μας με ομιλίες, θεατρικά έργα, ποιήματα, έργα ζωγραφικής, εργαστήρια, πόστερ και T-shirts.

   

"Ακατάλληλος πριν από τα 14" ο υπολογιστής

ShareΓονείς προσοχή: μην αγοράζετε κομπιούτερ στα παιδιά πριν από την ηλικία των 14 ετών. Μεγάλη έρευνα σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έδειξε ότι οι επιδόσεις τους στο σχολείο έπεσαν όταν απέκτησαν τον πρώτο υπολογιστή. Οι αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τους βαθμούς που έπαιρναν τα παιδιά στο σχολείο πριν και μετά την απόκτηση κομπιούτερ, και συμβουλεύουν τους γονείς να μην παίρνουν υπολογιστή σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Οι πολλές ώρες περιήγησης στο Ιντερνετ επηρεάζουν αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις, και ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα μάθησης και αντίληψης, αποφαίνονται οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στις ΗΠΑ.

Ο καθηγητής Τζέικομπ Βίγκντορ συνέκρινε τις σχολικές επιδόσεις 150.000 μαθητών ηλικίας 10-14 ετών πριν και μετά την απόκτηση και τη χρήση υπολογιστή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι σημαντικά γιατί συνδέουν τη χρήση υπολογιστών με τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο. Μπορεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής να αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εργασία ενός ενήλικα,

όμως δεν συμβαίνει το ιδιο και για ένα παιδί 10-14 ετών. Το παιδί προτιμάει να παίξει παιχνίδια ή να «σερφάρει» απλώς στις διάφορες σελίδες του διαδικτυου», λέει ο δρ. Βίγκντορ, ο οποίος συμβουλεύει τους γονείς να μην παίρνουν ελαφρά τη καρδία την απόφαση να αγοράσουν προσωπικό υπολογιστή σε μικρά παιδιά. «Θα τους κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Ας περιμένουν μερικά χρόνια», καταλήγει ο αμερικανός επιστήμονας.

Την άποψη του συμμερίζεται και ένας βρετανός συνάδελφός του, ο βιολόγος Αρικ Σίγκμαν, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής (SDAS), διαταραχές στον ύπνο και μυωπία.

Ο κ. Σίγκμαν ήταν εκείνος που, πριν από λίγο καιρό, πρότεινε στο αρμόδιο βρετανικό υπουργείο να απαγορέψει με σχετικό νόμο την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή σε παιδιά κάτω των 9 ετών.

Στον δυτικό κόσμο, περισσότερα από 25 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 8-14 ετών περιηγούνται με άνεση στο διαδίκτυο, παίζουν παιχνίδια, «κατεβάζουν» ταινίες και μουσική και συνομιλούν με άλλους χρήστες στα λεγόμενα chat rooms.

Αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή η στενή επαφή με τη νέα τεχνολογία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία τους, καθώς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του παιδιού περικλείεται από λεπτά οστά που επιτρέπουν στην ακτινοβολία να διεισδύει ευκολότερα.

Πιο βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία έχει η χρήση των ασύρματων υπολογιστών, που εκπέμπουν ακτινοβολία στη ζώνη των 2GHz. Στις ευαίσθητες ηλικίες των 8-14 ετών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όρασης, πόνους στο λαιμό και στον αυχένα, πονοκεφάλους, και αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής.

http://www.tovima.gr/

   

Απαίσιες συνθήκες σε εργοστάσιο της MS

Sharenike-sweatshopsΗ Εθνική Επιτροπή Εργασίας της Κίνας δημοσίευσε πρόσφατα μία αναφορά, στην οποία κατηγορεί τη Microsoft για "σκληρές" και "εξαντλητικές" συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο KYE της πόλης Dongguan. Η Microsoft έχει δεσμεύσει το 30% της συνολικής παραγωγής του εργοστασίου, με την κατασκευή των χειριστηρίων της για το Xbox360, των ποντικιών και των καμερών της.

Η εταιρεία κατηγορείται για μια σειρά από παρανομίες τα τελευταία τρία χρόνια. Σε αυτές ξεχωρίζουν οι μισθοί των εργατών που βρίσκονται κάτω από τον βασικό, η πρόσληψη εργατών ηλικίας ως και 14 ετών και ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να δουλεύουν 97 ώρες την εβδομάδα.

   

1ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Share

Tο ΤΕΙ Καβάλας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας θα διοργανώσουν στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», το πρώτο φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής (Νέα Καρβάλη, 6-9 Μαΐου 2010). Το φεστιβάλ νέων τεχνολογιών,  σκοπεύει να  αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.

   

Malware protection

Share

Οι υπολογιστές μας καθημερινά απειλούνται από εκατομμύρια κακόβουλα κομματάκια κώδικα που έχουν σκοπό να εισβάλουν στον σκληρό μας και να κλέψουν ή να καταστρέψουν τα δεδομένα μας. Ευτυχώς τα PCs κάνουν ό,τι θέλει ο χρήστης τους, έτσι, δεν είναι έρμαιο των κινδύνων αυτών, αρκεί εκείνος να ξέρει πώς να τους προστατέψει. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι χρήστες «υποψιασμένοι» και ενήμεροι για την αντιμετώπιση των εν λόγω κινδύνων. Για έναν αναγνώστη του "PC Master", όμως, δεν υπάρχει δικαιολογία για την άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα, οπότε ας βουτήξουμε στα άδυτα του κόσμου των malware...

Spyware, Trojans, Ιοί, Keyloggers...Τι είναι όλα αυτά;

Ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο "malware". Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα/script/αρχείο έχει δημιουργηθεί με σκοπό την εισβολή σε ένα PC και την εκτέλεση κακόβουλων ενεργειών ή την κλοπή δεδομένων από αυτό. Στην κατηγορία του malware ανήκουν όλα τα παραπάνω: trojans, ιοί, το γνωστό μας spyware κ.λπ. Ενα τέτοιο πρόγραμμα/αρχείο μπορεί να εισβάλει στον υπολογιστή σας είτε μέσω κάποιου αφαιρούμενου αποθηκευτικού μέσου (π.χ. CD/DVD/USB drive) είτε μέσω του Internet. Η δεύτερη περίπτωση είναι και η πιθανότερη, καθώς οι περισσότεροι χρήστες σήμερα είναι online συνεχώς και εκτίθενται σε κίνδυνο επισκεπτόμενοι websites ή κατεβάζοντας αρχεία. Συχνά η εισβολή δεν γίνεται αντιληπτή από τον χρήστη, τουλάχιστον όχι άμεσα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το malware εγκαθίσταται στον σκληρό και παραμένει αδρανές εκεί για αρκετό καιρό, προτού ενεργοποιηθεί ή εντοπιστεί από το χρήστη. Οι συνέπειες μιας τέτοιας «ασθένειας» ποικίλλουν.

Στις καλύτερες περιπτώσεις μπορεί να μη συμβεί ποτέ τίποτε ή απλώς να εμφανιστεί κάποιο διαφημιστικό μήνυμα στα Windows που θα μας προτρέπει να κατεβάσουμε το τάδε antivirus ή να επισκεφθούμε το δείνα site επειδή «ο υπολογιστής μας έχει μολυνθεί», στη χειρότερη μπορεί να υποκλαπούν οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών μας ή τα passwords που χρησιμοποιούμε στο e-mail account ή σε κάποιο forum, ακόμη και να διαγραφούν τμήματα του σκληρού δίσκου μας. Τι κάνουμε λοιπόν;

 

Η βασική αρχή για να αποφύγετε το malware είναι μία: Προσοχή! Ξεκινώντας από το Internet, να επισκέπτεστε μόνο websites που ξέρετε ότι είναι ασφαλή και τα εμπιστεύεστε. Αποφύγετε τα «περίεργα» sites, που πολλές φορές επιτρέπουν σε malware να προσβάλλουν τον υπολογιστή σας, και μην κατεβάζετε αρχεία που δεν είστε 100% σίγουροι πως είναι «καθαρά». Προσέχοντας κατά το «σερφάρισμα» γλιτώνετε αυτομάτως σχεδόν το 95% των κινδύνων που θα διατρέχατε αλλιώς.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα στις on-line αγορές σας και αξιοποιείτε το e-banking της τράπεζάς σας, μεγάλη προσοχή χρειάζεται κατά την εισαγωγή των στοιχειών σας, όταν αυτά ζητούνται. Πάντοτε να ελέγχετε τη γραμμή διευθύνσεων του browser σας και να βεβαιώνεστε ότι στην αρχή βρίσκεται το "https" (s=secure) αλλά και ότι η διεύθυνση είναι όπως θα πρέπει να είναι (π.χ. xbank.gr και όχι xbank.net ή xbank.paycard.gr). Αν υποψιαστείτε οποιαδήποτε στιγμή ότι η φόρμα εισαγωγής στοιχείων είναι πλαστή (η απάτη είναι γνωστή ως "phising"), μην βάλετε τα στοιχεία σας και επικοινωνήστε με την τράπεζα.

E-mails: Εν έτει 2009, δεν νοείται να μην ξέρετε ότι το 95% και πλέον των e-mails που λαμβάνετε είναι spam η περιέχουν κακόβουλο κώδικα. Δεν ανοίγετε ποτέ e-mails που έχουν άγνωστο προς εσάς αποστολέα, ειδικά αν περιλαμβάνουν συνημμένα αρχεία. Συνήθως τέτοια e-mails στέλνονται αυτόματα στο φάκελο "spam" ή "junk" του account σας, αλλά ένας μικρός αριθμός καταφέρνει να εισχωρήσει στο κυρίως inbox σας, οπότε προσοχή κι εδώ. Επίσης, να ξέρετε ότι ποτέ καμία τράπεζα ή άλλη εταιρεία δεν θα σας ζητήσει μέσω e-mail να επιβεβαιώσετε τον αριθμό της κάρτας σας ή κάποιο password. Αν δείτε κάποιο e-mail με τέτοιο περιεχόμενο, διαγράψτε το. Και φυσικά μην κάνετε κλικ σε links που περιέχονται στα mails, αν δεν είστε σίγουροι έχουν σταλεί από γνωστό πρόσωπο ή εταιρεία.

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί ένας σημαντικός αριθμός malware μέσω Instant Messaging προγραμμάτων και κυρίως μέσω του MSN/Windows Live Messenger. Αν κάποιος φίλος σας στείλει link που υποτίθεται ότι περιέχει φωτογραφίες από τις διακοπές του ή τον τρόπο να δεις ποιος χρήστης σε έχει κάνει block, σε καμία περίπτωση μην πατήσετε τα links και κατά προτίμηση κάντε block το συγκεκριμένο χρήστη μέχρις ότου διορθώσει το πρόβλημα. Το malware αυτό μεταδίδεται ευκολότατα από χρήστη σε χρήστη, καθώς, μόλις το πατήσετε, χάνετε τον έλεγχο του account σας και στέλνετε αυτόματα σε όλες τις επαφές σας το επικίνδυνο link.

Συνήθως τα links αυτά περιέχουν και τη δική σας διεύθυνση (π.χ. www.whohasblockedyou.com/msn= Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ), οπότε δεν είναι δύσκολο να υποψιαστείτε τον κίνδυνο. Επίσης, μπορεί αντί για link να σας σταλεί ένα .rar αρχείο, επίσης ακυρώστε αμέσως το κατέβασμά του (άλλος ένας λόγος να μην έχετε ενεργοποιημένο το auto-download στο MSN). Στην ατυχή περίπτωση που πέσετε θύμα του συγκεκριμένου malware, κάντε uninstall το MSN, σβήστε «με το χέρι» όλους τους φακέλους που σχετίζονται με αυτό από τον σκληρό σας (Program Files και User Documents-Settings), αλλάξτε το password στο Hotmail (ή σε όποιο account χρησιμοποιείτε για το MSN) και κάντε ένα scan με κάποιο από τα anti-spyware προγράμματα που αναφέραμε ήδη.

 

Τέλος, άλλο ένα δημοφιλές malware που κυκλοφορεί μεταδίδεται μέσω αφαιρούμενων αποθηκευτικών μέσων και κυρίως USB sticks/εξωτερικούς σκληρούς. Μόλις συνδεθεί ένα μολυσμένο μέσο στο PC, αυτομάτως μολύνει όλα τα υπόλοιπα μέσα αποθήκευσης, εσωτερικής και εξωτερικής σύνδεσης, και φυσικά αυτά με τη σειρά τους θα μολύνουν οποιοδήποτε άλλο μέσο συνδεθεί μελλοντικά στον υπολογιστή. Αυτός ο τύπος malware συνήθως δεν έχει εμφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία του συστήματος, υφίσταται ως "hidden" αρχείο στο root του μέσου (π.χ. C:/mplampla.bin) και ενεργοποιεί επίσης ένα Windows process που φαίνεται μεν στον Task Manager (Ctrl+Alt+Del), αλλά δεν μπορείτε να το κλείσετε ή να το διαγράψετε. Για να το επιτύχετε, θα χρησιμοποιήσετε και πάλι κάποιο από τα anti-malware προγράμματα που αναφέραμε, ενώ θα κλείσετε τη διεργασία και θα διαγράψετε το σχετικό με αυτήν αρχείο με τη βοήθεια του Unlocker (δείτε το σχετικό box). Τέλος, ρίξτε μια ματιά στο www.viruslist.com, αποτελεί μία χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τις διάφορες απειλές και ανανεώνεται καθημερινά. Take care!

 

http://www.worldofstock.com/slides/BTE1840.jpgAnti-Malware software -   Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να σας προστατέψουν από πιθανές απειλές... antivirus, anti-spyware, firewalls, η ποικιλία είναι τεράστια. Το πρόβλημα όμως είναι πως όλα καταναλώνουν αρκετούς πόρους συστήματος (RAM/CPU), συνεπώς το να εγκαταστήσετε ένα από κάθε κατηγορία ή και περισσότερα περισσότερο θα βλάψει τον υπολογιστή σας παρά θα του κάνει καλό. Μετά από πολυετή εμπειρία με τα (κατά γενική ομολογία) κορυφαία προγράμματα της κατηγορίας, σας προτείνουμε το συνδυασμό Ad-Aware 2009 και Spybot Search & Destroy για προστασία ενάντια στο spyware και οπωσδήποτε ένα είδος firewall (αποφύγετε το ZoneAlarm, ενώ το Outpost είναι μία πολύ καλή επιλογή, αν και πρέπει να ασχοληθείτε λίγο με τα settings του για το ιδανικό αποτέλεσμα). Ο συνδυασμός των παραπάνω δεν θα επιτρέψει σε κανένα malware να βλάψει το PC σας, αν φυσικά τηρείτε και το βασικό κανόνα της πρόληψης. Το antivirus δεν είναι απαραίτητο, όμως μπορείτε απλώς να το έχετε εγκατεστημένο και να κάνετε ένα scan ανά τακτά διαστήματα. Σημειωτέον πως τους περισσότερους πόρους συστήματος καταναλώνουν τα "live protection" features των anti-spyware/virus, καθώς «τρέχουν» διαρκώς στο background και κάνουν διαρκώς file scan, οπότε μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε, αν θέλετε, αρκεί το firewall (και δη το host/registry protection του) να είναι ενεργοποιημένο. Οσο για τη registry, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα διάφορα cleaners που κυκλοφορούν, καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα να διαγράψουν κάτι που δεν πρέπει. Η registry είναι ευαίσθητο σημείο και ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να διαγράψετε καταχωρίσεις που σχετίζονται με malware «με το χέρι». Απλώς στο Run πατήστε "regedit" (χωρίς τα "") και έπειτα αναζητήστε με το F3 όποια καταχώριση είστε απολύτως σίγουροι ότι ανήκει στο malware.

Unlock it! -  Το Unlocker είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο application που σας επιτρέπει να διαγράψετε αρχεία και να διακόψετε διεργασίες που για οποιονδήποτε λόγο δεν σας επιτρέπουν να το κάνετε με κάποιο error message του τύπου «access denied, file is in use» κ.λπ. Συνήθως τα malware που «τρέχουν» στις διεργασίες έχουν προστασία και δεν μπορείτε να τα διαγράψετε ή να διακόψετε τη λειτουργία τους, ευτυχώς όμως υπάρχει το Unlocker. Εγκαταστήστε το και έπειτα κάντε δεξί κλικ στο αρχείο που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε την επιλογή "Unlocker" και έπειτα μπορείτε να κάνετε αντιγραφή/μετονομασία/μετακίνηση/διαγραφή του ή "kill process", δηλαδή να διακόψετε τη διεργασία που εκτελείται μέσω αυτού. Πραγματικά σας λύνει τα χέρια!

   

LHC, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου

Share

Ενθουσιασμός στο CERN

Πρώτο ρεκόρ ισχύος στην επιτάχυνση σωματιδίων για τον LHC

Ενθουσιασμός για το ρεκόρ στο κέντρο ελέγχου του LHC
Γενεύη

O Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων κατέρριψε τα ξημερώματα της Δευτέρας το ρεκόρ ισχύος που κατείχε από το 2001 το αμερικανικό Fermilab, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, ο οποίος ελπίζει ότι τα μυστικά του Σύμπαντος θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται σταδιακά το επόμενο εξάμηνο.«Ο LHC έγινε σήμερα ο επιταχυντής σωματιδίων με την υψηλότερη ενέργεια σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιταχύνει τις δίδυμες δέσμες πρωτονίων στην ενέργεια των 1,8 TeV τις πρώτες πρωινές ώρες» ανακοίνωσε το CERN.Το ρεκόρ του επιταχυντή Tevatron στο αμερικανικό Fermilab, έξω από το Σικάγο, ήταν 0,98 TeV (τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ).Ένα ηλεκτρονιοβόλτ αντιστοιχεί χοντρικά στην κινητική ενέργεια ενός κουνουπιού σε πτήση.Ο LHC, μια γιγάντια εγκατάσταση κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, σχεδιάστηκε να φτάσει την ενέργεια των 7 TeV εντός του 2010.«Θα κρατήσω τη σαμπάνια μου στον πάγο μέχρι τότε» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ Χόιερ. Το μεγάλο ευρωπαϊκό εργαστήριο είναι γενικά διστακτικό με τις ανακοινώσεις του, έπειτα από τη βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου πέρυσι το Σεπρέμβριο, λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνιά του.Έπειτα από τις επισκευές και τη δοκιμαστική φάση λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2010, ο επιταχυντής των 10 δισ. δολαρίων θα μπορέσει να αναπαράγει τις συνθήκες που επικράτησαν μερικές στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.Μέσα στο υπόγειο κυκλικό τούνελ των 27 χλμ, δέσμες πρωτονίων που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις θα συγκρούονται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων θα αποκαλύψουν τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, θα δώσουν ενδείξεις για τη λεγόμενη υπερσυμμετρία, και ίσως αποκαλύψουν το πολυσυζητημένο σωματίδιο του Χιγκς, το οποίο θα εξηγούσε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


   

Ubuntu 9.10 κυκλοφορησε

Share

H έκδοση 9.10 του ubuntu κυκλοφορησε!!!

Τι είναι το Ubuntu;

Το Ubuntu είναι ένα λειτουργικό σύστημα που κατασκευάστηκε από μια παγκόσμια ομάδα προγραμματιστών εμπειρογνωμόνων. Περιέχει όλες τις εφαρμογές που χρειάζεστε: ένα web browser, σουίτα γραφείου, εφαρμογές μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και πολλά άλλα.

Μπορειτε να το κατεβασετε και εσεις στον υπολογιστη σας στη διευθυνση http://www.ubuntu.com/getubuntu/download και να το εγκαταστεισετε μεσω των windows με ελαχιστες γνωσεις υπολογιστων. Δειξτε στη microsoft οτι δεν ειστε εξαρτημενοι απο τα λειτουργικα της συστηματα :)
   

Ο Υπερυπολογιστής της NASA

Share
Νέος πανίσχυρος υπερυπολογιστής για τη NASA, από την Intel

Πριν λίγες μέρες, θυμόμαστε τη συμφωνία που έκλεισε η Intel με την Cray για την ανάπτυξη μιας νέας σειράς υπερυπολογιστών. Αμέσως μετά, ο ανταγωνισμός που ακούει στο όνομα nVIDIA, "απάντησε" με την ανακοίνωση της ανάπτυξης του πρώτου υπερυπολογιστή που βασίζεται σε πυρήνες καρτών γραφικών. Σήμερα, είναι η σειρά της Intel να απαντήσει, αυτή τη φορά με τη συμφωνία που έκλεισε με τη NASA.

Το συμβόλαιο που έκλεισε η Intel και η SGI με τη NASA, επεκτείνει τη συνεργασία των εταιρειών που είχαν από το 2004, με την ανάπτυξη του υπερυπολογιστή Columbia. Ο νέος υπερυπολογιστής, με την ονομασία Pleiades, αναμένεται να έχει υπολογιστική ισχύ στο 1 PetaFlop (1.000 TeraFlops) το 2009, ενώ μέχρι το 2012 να έχει φτάσει τα 10 PetaFlops.

O σκοπός της κατασκευής αυτού του μηχανήματος, είναι για την παραγωγή μοντέλων και εξομειώσεων στη NASA Advanced Supercomputing (NAS) facility, στο Ames Research Center της Silicon Valley. Με τον Columbia, η NASA βρισκόταν στο νούμερο 20 στη λίστα με τα 500 ταχύτερα μηχανήματα στον κόσμο. Πλέον, ο Pleiades, θα την βάλει πάλι στην κορυφή της λίστας αυτής, με τη δύναμη που θα προσφέρει.

Όπως είπαμε, ο Pleiades θα έχει υπολογιστική ισχύ 1 Pflop, που ισοδυναμεί με 16 φορές τη δύναμη του Columbia, που είναι στα 61 TFlops. Το 2012 αναμένεται ο 10πλασιασμός της ισχύς του, στα 10 PFlops, κάτι το οποίο η Intel και η SGI υπόσχονται να καταφέρουν. Βέβαια, το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι, μιας και σήμερα ένας υπερυπολογιστής στα 10 PFlops κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να κατασκευαστεί.

Τα Specs του Pleiades δεν είναι ακόμα γνωστά. Ο Columbia από την άλλη, βασίζεται σε 10.240 Itanium 2 επεξεργαστές, με την πλειοψηφία να τρέχει στα 1.5 GHz, ενώ κάποιοι είναι χρονισμένοι στα 1.6 GHz. Κάθε Itanium 2 έχει ισχύ 6.4 GFlops, που είναι μόλις το 10% της ισχύς ενός σημερινού 4πύρηνου Xeon.

 

Και μετά μας λένε ότι η NASA έχει μείνει στάσιμη...Laughing

 

ΥΓ: Χαιρετίσματα στην AMD και στην AtiMoney mouth

   

Από το Σαββατοκύριακο η σταδιακή επαναλειτουργία του LHC

Share
Πυρετός στο CERN
Από το Σαββατοκύριακο η σταδιακή επαναλειτουργία του LHC

ΑΠΕ
Μέχρι ο LHC να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το CERN αποφεύγει τη δημοσιότητα
Γενεύη

Προηγούμενο άρθρο:
Ο LHC συγχρονίζει τους μαγνήτες του ενόψει νέων εγκαινίων το Νοέμβριο (27/10/2009)

Χωρίς την εκρηκτική δημοσιότητα που συνόδευσε τα πρώτα, ατυχή εγκαίνια το 2008, το CERN σχεδιάζει να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων το πρωί του Σαββάτου το νωρίτερο. Θα περάσουν πάντως μήνες πριν το γιγάντιο μηχάνημα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ.

Ο LHC παραδόθηκε από την ομάδα προετοιμασίας στην ομάδα λειτουργίας την Τετάρτη, και οι μηχανικοί ετοιμάζονται τώρα να διοχετεύσουν δέσμες πρωτονίων σε όλο το μήκος του υπόγειου τούνελ των 27 χιλιομέτρων, κάτω από τα σύνορα Γαλλίας Ελβετίας.

Οι δοκιμές αρχίσουν «νωρίς το πρωί του Σαββάτου», ωστόσο αυτό δεν είναι επίσημο και θα μπορούσε τελικά να αλλάξει, δήλωσε στο AFP ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας. Ενδεικτικό του «χαμηλού προφίλ» που κρατά το CERN, μέχρι ο LHC να επαναλειτουργήσει πλήρως, είναι ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τα νέα εγκαίνια.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου, θα μπορέσει αργότερα να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο νεογέννητο Σύμπαν, λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και να απαντήσει έτσι σε μεγάλα ερωτήματα της θεωρητικής φυσικής και της κοσμολογίας.

Μέσα στην κυκλική σήραγγα του επιταχυντή, δέσμες πρωτονίων ή πυρήνων μολύβδου θα συγκρούονται κινούμενες σε αντίθετες κατευθύνσεις σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, τη θεωρία των «υπερσυμμετρικών» σωματιδίων, καθώς και για το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίο θα εξηγούσε πώς η ύλη αποκτά μάζα.

Το λεγόμενο «πείραμα του αιώνα» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 αλλά διακόπηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν μια ηλεκτρολογική βλάβη προκάλεσε τη διαρροή του υγρού ήλιου που διατηρεί τον επιταχυντή σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Εκτοτε το CERN ασχολείται με την αποκατάσταση των ζημιών, εγκαθιστώντας νέα συστήματα ασφαλείας κατά μήκος του τούνελ, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δώδεκα χρόνια και απασχόλησε 7.000 φυσικούς.

Ο LHC σχεδιάστηκε να επιταχύνει πρωτόνια και να τα φέρνει σε σύγκρουση σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Η ενέργεια της δέσμης θα φτάσει τελικά 7 TeV (τρισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ), ωστόσο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ο LHC θα περιοριστεί στα 3,5 GeV.

Από τα τέλη του 2010 θα ξεκινήσουν και οι συγκρούσεις με πυρήνες μολύβδου αντί για πρωτόνια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


   

Μου κάνει το Joomla! ;;;

Share

Δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί. Εμπειρία χρήσης του εδώ και 3 χρόνια με κάνει να πιστεύω οτι μάλλον δεν απευθύνεται στον απλό χρήστη που θέλει να στήσει μια ιστοσελίδα ακολουθώντας κάποια απλά βήματα. Αυτά που προσφέρει όμως, μπορούν να πείσουν κάποιον που έχει τη διάθεση και το χρόνο να ασχοληθεί, να επενδύσει πάνω του. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανοιχτό λογισμικό, με ότι αυτό συνεπάγεται, οπότε... λάβετε τα μέτρα σας.

Ακολουθεί η θέση του σχολείου μας στο Google Maps:

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

   

Σελίδα 1 από 2

4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
Ασφαλές Διαδίκτυο

eTwinning

https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm
Τελευταία ενημέρωση:
Δευτέρα 18/03/2024 17:44
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
<<  Μάρτιος 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
-->