Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

Απαίσιες συνθήκες σε εργοστάσιο της MS

Sharenike-sweatshopsΗ Εθνική Επιτροπή Εργασίας της Κίνας δημοσίευσε πρόσφατα μία αναφορά, στην οποία κατηγορεί τη Microsoft για "σκληρές" και "εξαντλητικές" συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο KYE της πόλης Dongguan. Η Microsoft έχει δεσμεύσει το 30% της συνολικής παραγωγής του εργοστασίου, με την κατασκευή των χειριστηρίων της για το Xbox360, των ποντικιών και των καμερών της.

Η εταιρεία κατηγορείται για μια σειρά από παρανομίες τα τελευταία τρία χρόνια. Σε αυτές ξεχωρίζουν οι μισθοί των εργατών που βρίσκονται κάτω από τον βασικό, η πρόσληψη εργατών ηλικίας ως και 14 ετών και ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να δουλεύουν 97 ώρες την εβδομάδα.

"Είκοσι με τριάντα εργαζόμενοι σε μια γραμμή παραγωγής οφείλουν να κατασκευάσουν 2000 ποντίκια της Microsoft μέσα σε 12 ώρες. Τα χέρια και τα δάχτυλα των εργατών κινούνται ασταμάτητα και πολλοί υποφέρουν από εκδορές και κοψίματα. Όταν, δε, οι εργάτες καλύπτουν τους στόχους της παραγωγής, η διεύθυνση ανεβάζει τους στόχους ακόμη πιο ψηλά," σημειώνεται στην αναφορά.

"Είμαστε σαν φυλακισμένοι," δήλωσε ένας από τους εργάτες στους ερευνητές. "Είναι σαν να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. Δεν δουλεύουμε για να ζούμε. Δεν έχουμε ζωή. Μόνο δουλειά."

Η αναφορά αποκάλυψε ότι οι εργάτες αμείβονται με 52 σεντς την ώρα - ενώ ο βασικός μισθός της χώρας φτάνει τα 56 σεντς την ώρα - ενώ είναι αναγκασμένοι να διαμένουν σε συνωστισμένους, πολύ ζεστούς κοιτώνες κατά τη διάρκεια της νύχτας. "Οι εργάτες που δεν επιστρέφουν στο εργοστάσιο πληρώνουν πρόστιμο 29,26 δολαρίων - περισσότερα από την εβδομαδιαία τους αμοιβή, και απολύονται αμέσως," σημειώνεται επίσης στην αναφορά.

Επιπλέον, κάθε χρόνο το εργοστάσιο προσλαμβάνει εκατοντάδες φοιτητές "για πρακτική", οι περισσότεροι από τους οποίους είναι 16 με 17 ετών, αν και ορισμένοι μοιάζουν να είναι κοντά στα 14. Αυτοί δουλεύουν υποχρεωτικά 15ωρες βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα.

"Από τη στιγμή που οι νεαροί Κινέζοι εργάτες δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν τον εαυτό τους να έχει απαιτήσεις από τη Microsoft ή κι από άλλες, ανάλογου βεληνεκούς εταιρείες, αυτό επιτρέπει στους εργοδότες να αγνοούν τους κανόνες, γνωρίζοντας ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ," λέγεται στην αναφορά.

Οι εργάτες δήλωσαν ότι κατά το παρελθόν πολλοί αντιπρόσωποι της Microsoft επισκέφθηκαν το εργοστάσιο, συνοδευόμενοι από διευθυντές μεσαίας και υψηλής ισχύος. Πρόσθεσαν επίσης ότι οι αντιπρόσωποι αυτοί δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να συνομιλήσουν με κάποιους από τους εργάτες.

Βέβαια, η Microsoft απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι είναι "πολύ προβληματισμένη" από την αναφορά. Πιο συγκεκριμένα, γράφοντας στο blog της εταιρείας, ο Brian Tobey, υπεύθυνος παραγωγής συσκευών ψυχαγωγίας της Microsoft, ανέφερε τα εξής: "Ως εταιρεία που διανέμει ένα μεγάλο εύρος συστημάτων και περιφερειακών, θεωρούμε πολύ σοβαρή ευθύνη να φροντίζουμε ώστε οι χώροι παραγωγής και η αλυσίδα εργασίας να λειτουργούν στα πλαίσια των κανονισμών εργασίας και ασφάλειας, αλλά και να φροντίζουμε ώστε να αποφεύγονται άδικες πρακτικές εις βάρος των εργατών."

"Ως αποτέλεσμα αυτής της αναφοράς, έχουμε ενεργοποιήσει μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών που βρίσκονται καθοδόν για το εργοστάσιο, με σκοπό να διεξάγουν μια πλήρη και ενδελεχή έρευνα. Αν ανακαλύψουμε ότι το εργοστάσιο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπά μας, θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες."

"Πρέπει να σημειωθεί πως επειδή η Microsoft συγκαταλέγεται στο πρόγραμμα SEA, ένας ανεξάρτητος επιθεωρητής επισκέπτεται το εργοστάσιο KYE σε ετήσια βάση. Επιπλέον, το προσωπικό της Microsoft προσφέρει επιτόπιες εκτιμήσεις κάθε τρίμηνο και λαμβάνει εβδομαδιαίες αναφορές από το ΚΥΕ για τα ζητήματα εργασίας και ασφάλειας."

"Τα δύο προηγούμενα χρόνια, λάβαμε έγγραφα και αποδείξεις για τις ηλικίες των εργαζομένων και δεν εντοπίστηκε κανένα περιστατικό ανήλικων εργατών. Οι υπερωρίες των εργατών έχουν μειωθεί σημαντικά και οι αποζημιώσεις είναι αυτές που πρέπει, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ένωσης Πολιτών της Ηλεκτρονικής Βιομηχανίας στην περιοχή του Dongguan."

"Παρά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα παραπάνω, αντιμετωπίζουμε τις κατηγορίες με πολύ σοβαρότητα. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα μία ακόμα επιτόπια έρευνα στο εργοστάσιο, με σκοπό την διεξαγωγή έρευνας για τις κατηγορίες που καταγράφονται στην αναφορά. Επιπλέον, αμέσως μετά τα αποτελέσματα της έρευνας θα εγκαταστήσουμε κάμερες στον χώρο."

Πολλοί μπορεί να μένουν άναυδοι από την είδηση αυτή, όμως δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι γνωστό ότι το φτηνό εργατικό δυναμικό στην Κίνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας των εργατών, ιδιαίτερα των ανήλικων, έχει οδηγήσει πολλές Δυτικές εταιρείες σε τέτοια ατοπήματα - από τη Nike μέχρι τη Microsoft τώρα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη η είδηση αυτή καθαυτή. Έκπληξη προκαλεί το ότι αργήσαμε να το πάρουμε χαμπάρι, ότι το 2010 υπάρχουν ακόμη τέτοιες εγκαταστάσεις και τέτοιες συνθήκες εργασίας. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι, για ακόμα μία φορά, κανείς δεν θα αντιδράσει πέρα από τις συμβατικές παρατηρήσεις στο παιχνίδι των δημόσιων σχέσεων. Κρίμα.

4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
Ασφαλές Διαδίκτυο

eTwinning

https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm
Τελευταία ενημέρωση:
Πέμπτη 18/04/2024 16:28
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
<<  Απρίλιος 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
-->