Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

Επιστήμη

Κλιματική αλλαγή - μηχανή του χρόνου

Share

Μια εφαρμογή της NASA με τη βοήθεια του ερευνητικού κέντρου JPL και του πανεπιστημίου Caltech μας δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε με πολύ παραστατικό τρόπο τη μεταβολή του κλίματος στη Γη μας. Δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών επιπτώσεων:

  • Θαλάσσιος πάγος
  • Επίπεδο της θάλασσας
  • Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
  • Παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες

climate

Επισκεφτείτε την Climate Time Machine και προβληματιστείτε με τις εντυπωσιακές ομολογουμένως κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας.

 

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας και ... τα μελτέμια

Share

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας (Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012), παραθέτουμε ένα άρθρο του καθηγητή Φυσικής της ατμόσφαιρας κ. Χρήστου Ζερεφού σχετικά με το πώς εκμεταλλεύθηκαν οι Ελληνες τα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας:

Battle_of_Salamis_el

Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε ότι όλοι ήταν έτοιμοι. Από τα μεγάλα πλοία τους οι Πέρσες κοιτούσαν αφ' υψηλού τα ολιγάριθμα ελληνικά σκάφη απέναντί τους. Μόλις είχαν εισέλθει στα στενά και, όπως λέει ο Αισχύλος, προτού καν δουν τους Ελληνες, είχαν ακούσει το πολεμικό τραγούδι τους. Η μάχη άρχιζε και ο Ξέρξης από το Αιγάλεω είχε πάρει από νωρίς θέση. Στο τέλος της όμως οι Πέρσες θα είχαν καταλάβει ότι δεν έπρεπε ποτέ να πολεμήσουν στη Σαλαμίνα. Γιατί, παρά την αριθμητική υπεροχή τους, οι Ελληνες είχαν το τακτικό πλεονέκτημα: αντιμετώπισαν τους αντιπάλους τους σε στενό χώρο, όπου εκείνοι δεν μπορούσαν να ελιχθούν, και επιπλέον είχαν σύμμαχό τους τον καιρό. Αλλά όχι τυχαία. Ο άνεμος που φύσηξε εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου το 480 π.Χ. κάνοντας τα πλοία των Περσών να κλυδωνίζονται επικίνδυνα είχε προβλεφθεί από τον πρωτεργάτη της νίκης Θεμιστοκλή, ο οποίος έκανε «την πρώτη καταγεγραμμένη στην Ιστορία πρόγνωση καιρού», όπως λέει ο ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός.

   

Dennis Ritchie

Share

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Dennis MacAlistair RitchieΠρόκειται για τον άνθρωπο που δημιούργησε τη γλώσσα C και έναν απο τους δύο ιδρυτές του Unix χάρη στο οποίο οφείλουμε και το Linux αλλά και άλλα λειτουργικά συστήματα όπως αυτά της οικογένειας BSD. Κλασσικό παραμένει και το βιβλίο του "The C Programming Language" που πρωτοεκδόθηκε το 1978 και που συχνά το αποκαλούμε απλώς K&R (Kernighan&Ritchie). 

   

Το Αναλημματικό ηλιακό ρολόι του σχολείου μας

Share

Το αναλημματικό Ηλιακό Ρολόι του Σχολείου μας

sundial1

Το αναλημματικό ηλιακό ρολόι είναι ένας τύπος ηλιακού ρολογιού όπου ο γνώμονας είναι κατακόρυφος, μετακινούμενος και το επίπεδο όπου χαράσσονται οι ώρες του ρολογιού είναι οριζόντιο. Ο τύπος αυτός του ηλιακού ρολογιού είναι ο κατάλληλος, κατά τη γνώμη μας, για την υλοποίηση στην αυλή ενός σχολείου μιας και το ρόλο του γνώνομα μπορεί να πάρει ένας μαθητής και οι γραμμές των ωρών μπορούν να σχεδιαστούν στο δάπεδο της αυλής.

Το αναλημματικό ρολόι του σχολείου έχει σχήμα ελλειπτικό όπου ο μεγάλος άξονας επιλέχθηκε να έχει μήκος 4,86 m , ο μικρός άξονας μήκος 3,20 m. Οι διαστάσεις επιλέχθηκαν έτσι ώστε ένας μαθητής με ύψος 1,80 m να ρίχνει τη σκιά του στην περιφέρεια της έλλειψης.

Η έλλειψη τοποθετήθηκε στο χώρο έτσι ώστε ο μικρός άξονας της έλλειψης να προσανατολιστεί στη διεύθυνση Βορρά ? Νότου. Σχεδιάστηκαν οι ώρες στην περιφέρεια της έλλειψης και οι θέσεις του γνώμονα ανάλογα με την ημερομηνία του έτους που θέλουμε να μετρήσουμε την ώρα. Τέλος σχεδιάστηκε και το διάγραμμα των διορθώσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να μετατραπεί ο αληθής ηλιακός χρόνος της Δράμας που μετρά το ηλιακό μας ρολόι στην ώρα Ελλάδας που δείχνουν τα ρολόγια μας.

   

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Share

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μία αρχαία κατασκευή  που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Ανακαλύφθηκε το 1900 έξω από το νησί Αντικύθηρα, σε ένα αρχαίο ναυάγιο. Περισσότερα για την ιστορία του, τη λειτουργία του και τις έρευνες που γίνονται πάνω στον μηχανισμό μπορείτε να δείτε στο αντίστοιχο άρθρο της Wikipedia.

Πρόσφατα, ένας μηχανικός λογισμικού της Apple, κατασκεύασε ένα αντίγραφο του μηχανισμού χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO! Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

   

Τηλεδιάσκεψη με το CERN

Share

Στο πλαίσιο των διαλέξεων φυσικής που πραγματοποιούνται στο σχολείο μας, οι μαθητές μας, θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με το Ευρωπαικό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής, CERN και να παρακολουθήσουν την διάλεξη του κ. Ν. Κωνσταντινίδη.

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του διαδραστικού πίνακα στις 8:30 π.μ. την Πέμπτη 11-2-2010.

cern.jpg

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την ομολογουμένως πολύ επιτυχημένη εκδήλωση:

 


 

   

Νέο ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού «π»

Share
Ένας επιστήμονας της πληροφορικής έσπασε το ρεκόρ υπολογισμού των ψηφίων μιας διάσημης μαθηματικής σταθεράς, του αριθμού «π», υπολογίζοντας σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14, κάπου 123 δισεκατομμύρια περισσότερα ψηφία σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ.

Ο Φαμπρίς Μπελάρντ, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησε έναν απλό επιτραπέζιο υπολογιστή για να κάνει το νέο υπολογισμό, που του πήρε 131 μέρες συνολικά. Ο νέος αριθμός-ρεκόρ του «π» χρειάζεται πάνω από ένα terabyte για να αποθηκευτεί σε σκληρό δίσκο.

   

Οι δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009 σύμφωνα με το Science

Share

Η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού της «Άρντι», ενός πλάσματος ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών, που θεωρήθηκε πιθανός πρόγονος του ανθρώπου, ψηφίστηκε, από τους συντάκτες του περιοδικού Science, η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς.

 

 

Η ανακάλυψη ενός θηλυκού πλάσματος, ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών, που ονομάστηκε Άρντι είναι η 1η ανακάλυψη του 2009 σύμφωνα με το Science

Οι υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009 είναι:

- Η ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA άγνωστων μέχρι σήμερα άστρων πάλσαρ (ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό).

- Η ανακάλυψη ότι η ουσία ραπαμυσίνη επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών και μάλιστα η «θεραπεία» άρχισε όταν τα πειραματόζωα ήταν ήδη «μεσήλικες».

- Η ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων του υλικού γραφένιου (αποτελείται από άκρως αγώγιμα διαδοχικά φύλλα ατόμων άνθρακα) και η έναρξη αξιοποίησης του υλικού σε πειραματικές ηλεκτρονικές συσκευές.

- Η ανακάλυψη της δομής ενός μορίου που βοηθά τα φυτά να επιβιώσουν στην ξηρασία.

- Η ανακάλυψη του πρώτου λέιζερ ακτινών Χ από τον αμερικανικό επιταχυντή SLAC, που μπορεί να απεικονίζει με πρωτοφανή λεπτομέρεια τις χημικές αντιδράσεις, καθώς αυτές λαμβάνουν χώρα.

- Η εύρεση νέων γονιδιακών θεραπειών για μια σειρά από παθήσεις (εγκεφάλου, ματιών, ανοσοποιητικού συστήματος).

- Η ανακάλυψη για πρώτη φορά «μαγνητικών μονοπόλων» σε κρυσταλλικά υλικά, που έχουν μόνο ένα μαγνητικό πόλο.

- Η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη.

- Η επισκευή και αναβάθμιση του τροχιακού αμερικανικού τηλεσκοπίου Hubble

Σχετικά άρθρα

1. Έζησε πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια ο αρχαιότερος γνωστός πρόγονος του ανθρώπου

2. Συνετρίβη ο δορυφόρος LCROSS στη Σελήνη με σκοπό να εντοπίσει ίχνη νερού στους πόλους της

3. Η τελευταία αποστολή για την αναβάθμιση του τηλεσκόπιου Χαμπλ

Πηγή:  http://www.physics4u.gr/blog/?p=1438


   

Ξεκινά η σύνοδος για το κλίμα

Share

Αρχίζει σήμερα Δευτέρα στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνεργαστούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο 57 εφημερίδων, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα σε 45 χώρες.

Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

   

Υπάρχει ζωή στον Άρη;

Share

Η εικόνα που βλέπετε προέρχεται από τον μετεωρίτη  Allan Hills 84001 που βρέθηκε το 1984 στην Ανταρκτική. Ο μετεωρίτης φαίνεται να προέρχεται από τον πλανήτη Άρη, όπως δείχνουν μελέτες της σύστασής του. Το ταξίδι του μετεωρίτη ήταν μεγάλο πριν φτάσει στη γη. Αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια, πιθανώς λόγω σύγκρουσης με έναν αστεροειδή, και αφού περιπλανήθηκε στο ηλιακό σύστημα έπεσε στη γη, στην Ανταρκτική, όπου και βρέθηκε. Στον μετεωρίτη, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, υπάρχουν δομές που παραπέμπουν σε έμβια όντα. Το 1996, ο Mackay και οι συνεργάτες του συντάραξαν την ανθρωπότητα ανακοινώνοντας για πρώτη φορά ότι πάνω στο βράχο υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης ζωής στον Άρη. Η άποψή τους αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα. Δεκατρία χρόνια μετά νέες έρευνες έρχονται να ρίξουν φως την υπόθεση και να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι ο Άρης φιλοξένησε ζωή στο παρελθόν.

Τελικά, ίσως να μην είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν!!!

Παναγιώτης Παζούλης Φυσικός


   

Επέστρεψε το Atlantis

Share
Αποστολή εξετελέσθη
Πίσω στη Φλόριντα το διαστημικό λεωφορείο Atlantis

Associated Press
Τα συνεργεία εδάφους περιμένουν καθώς το Atlantis φτάνει στο διάδρομο τροχοδρόμησης
Ακρωτήριο Κανάβεραλ


Έχοντας ολοκληρώσει μια αποστολή έντεκα ημερών για την παράδοση προμηθειών και ανταλλακτικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Atlantis προσεδαφίστηκε πίσω στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα στις 16.44 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή.

Το Atlantis είχε αναχωρήσει στις 16 Νοεμβρίου φορτωμένο με 15 τόνους υλικών, μεταξύ άλλων αντλίες, δεξαμενές και γυροσκόπια που θα χρειαστούν για τη λειτουργία του σταθμού μετά την οριστική απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2010.

Μόνο πέντε αποστολές απομένουν για τη NASA μέχρι την ολοκλήρωση του τροχιακού συγκροτήματος, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και οι 18 χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με κόστος άνω των 100 δισ. ευρώ.

Μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, και μέχρι η NASA να αναπτύξει νέο σκάφος, η μεταφορά προσωπικού από και προς το σταθμό θα γίνεται αποκλειστικά με τα ρωσικά Soyuz.

   

4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
Ασφαλές Διαδίκτυο

eTwinning

https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm
Τελευταία ενημέρωση:
Τετάρτη 18/12/2024 13:07
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
<<  Απρίλιος 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
-->