Ξεκινά η σύνοδος για το κλίμα
Αρχίζει σήμερα Δευτέρα στην Κοπεγχάγη η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κρατών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών.
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνεργαστούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο 57 εφημερίδων, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα σε 45 χώρες.
Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει» τονίζεται στο κείμενο.
«Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών» προστίθεται στην ολοσέλιδη καταχώρηση.
Το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Γκάρντιαν του Λονδίνου, η γαλλική Λε Μοντ, η Τορόντο Σταρ, η Τάιμς του Κόλπου, η Μποτσουάνα Γκάρντιαν και η Μαϊάμι Χέραλντ.
«Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας» υπογραμμίζεται.
«Η επιστήμη είναι πολύπλοκη, αλλά τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή. Ο πλανήτης χρειάζεται να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει στους δύο βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ένας στόχος που απαιτεί να φθάσουν στο ακρότατό τους και να ξεκινήσουν να μειώνονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια» σημειώνεται στο άρθρο, που προειδοποιεί για τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλες οι ήπειροι και το ζωϊκό βασίλειο από τις κλιματικές αλλαγές.
«Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα πρέπει να κατηγορήσουμε το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο λίγο καιρό διαθέτουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά» επισημαίνεται.
Στο κύριο άρθρο προτρέπονται οι ηγέτες, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία μίας δίκαιας και αποτελεσματικής συμφωνίας και για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για τη μετουσίωσή της σε συνθήκη, ορίζοντας πως η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Ιούνιο στη Βόννη, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.