Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

New Gen Auctions

Ευρετήριο Άρθρου
New Gen Auctions
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες
Share

Προσοχή στις παγίδες

Πρόσφατα εμφανίστηκαν στον Web κάποια sites που πρωθούν ορισμένες νέες μορφές online δημοπρασιών, οι οποίες διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τα παραδοσιακά πρότυπα του είδους. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως ενσωματώνουν στοιχεία τζόγου, κεκαλυμμένα όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζονται ως στρατηγικές που ο παίκτης καλείται να ενσωματώσει στο bidding. Ενα δεύτερο σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό είναι πως τα προϊόντα δεν δημοπρατούνται από χρήστες, αλλά από το ίδιο το site, το οποίο τα προσφέρει σε χαμηλές τελικές τιμές, βγάζοντας όμως με έξυπνο τρόπο χρήματα από όλους όσους ποντάρουν κι όχι μόνο από τον high bidder.
Επειδή πολλοί από σας ενδεχομένως να ασχολείστε με δημοπρασίες, σκέφτηκα πως καλό είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα για τις δημοπρασίες αυτές της «νέας γενιάς», ώστε να μην πέσετε σε κάποια από τις παγίδες που κρύβουν αν δεν είστε προσεκτικοί και να μη χάσετε άδικα τα χρήματά σας.

Δημοπρασίες μειοδοτικού χαρακτήρα

Σε κάθε δημοπρασία που γίνεται στα sites αυτά κερδίζει αυτός που έχει κάνει όχι την υψηλότερη, αλλά αντίθετα τη χαμηλότερη, και συνάμα όμως ΜΟΝΑΔΙΚΗ προσφορά. Αν δηλαδή ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων έχει προσφερθεί από 2 ή περισσότερους χρήστες, δεν είναι δυνατό να κερδίσει τη δημοπρασία, ακόμα κι αν είναι το χαμηλότερο.  Την προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα λήξης της δημοπρασίας, ανάμεσα στα ποσά που έχουν προσφερθεί μία και μοναδική φορά, κερδίζει το χαμηλότερο, και αυτός που το προσέφερε, το πληρώνει και παίρνει το πρόϊόν. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, συνήθως κερδίζει αυτός που έκανε την προσφορά πρώτος χρονικά. Ο νικητής πληρώνει το ποσόν που μειοδότησε και κερδιζει το αντικείμενο που δημοπρατήθηκε.
Οι δημοπρασίες μπορούν να αρχίζουν από απλές οικιακές συσκευές και να φτάνουν μέχρι σπίτια και αυτοκίνητα. Ας δούμε όμως πώς κερδίζουν τα sites αυτά χρήματα από αυτή την ιστορία:
Για να μπορέσεις να χτυπήσεις στις δημοπρασίες, εγγράφεσαι στο site και αγοράζεις μέσω Paypal, πιστωτικής κάρτας, Paynova, Paysafecard κ.λπ. μονάδες. Κάθε μονάδα που αγοράζεις κοστίζει κάποιο ποσόν σε ευρώ ή υποδιαιρέσεις του. Κάθε χτύπημα που κάνεις σε μια δημοπρασία κοστίζει αντίστοιχα σε μονάδες από το λογαριασμό σου. Το catch εδώ είναι πως οι μονάδες αυτές αφαιρούνται από το account σου ακόμα κι αν δεν κερδίσεις τη δημοπρασία. Κοινώς πληρώνεις για κάθε ποντάρισμα που κάνεις (και για την... ελπίδα να κερδίσεις) και όχι μόνο αν είσαι ο τελικός νικητής.
Συνήθως μπορείς να χτυπήσεις μια τιμή ή ένα εύρος τιμών πληρώνοντας για όλες. Αν υποθέσουμε πως 1 μονάδα κοστίζει 1 σεντ (αυτό διαφοροποιείται από site σε site), η προσφορά σου θα είναι ένας ή περισσότεροι ακέραιοι αριθμοί, τα δύο τελευταία ψηφία των οποίων είναι τα σεντς και τα υπόλοιπα τα ευρώ. Αν η προσφορά σου είναι ο αριθμός 186, προσφέρεις 1 ευρώ και 86 σεντς και αφαιρούνται, στο παράδειγμά μας, 186 μονάδες από το account σου.
Ετσι, όταν μια δημοπρασία ολοκληρωθεί, ακόμα κι αν σε αυτήν π.χ. κάποιος αγόρασε ένα notebook με 5,70 ευρώ, το site έχει βγάλει εκτός από αυτά τα 5,70 ευρώ και όλα τα ευρώ που αντιστοιχούν στις μονάδες που ξοδεύτηκαν για τα χτυπήματα και που είναι πάρα πολλές. Υπολογίζεται πως κάθε προϊόν ουσιαστικά δίνει κατά μέσον όρο το διπλάσιο ή τριπλάσιο της ονομαστικής αξίας του.
Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ακόμα και για τον εξής λόγο όταν επισκέπτεστε ένα τέτοιο site: Αν δεν έχετε ελέγξει την αξιοπιστία του και δεν είστε σίγουροι για αυτήν, κανείς δεν σας εγγυάται πως, ακόμα κι αν έχετε κάνει τη χαμηλότερη μοναδική προσφορά, κάποιος δεν ελέγχει τον server για τις προσφορές που έρχονται και δεν σαμποτάρει την προσφορά σας με μια ίδια (οπότε ακυρώνονται και οι δύο) ή με μία χαμηλότερη. Αν μπορείτε να έχετε εχέγγυα πως οι προσφορές που φτάνουν κρυπτογραφούνται και κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές πριν από τη λήξη της δημοπρασίας, τότε μόνο μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας εξασφαλισμένο. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως ουσιαστικά «τζογάρετε» σε ποσά, σα να ποντάρετε σε νούμερα μιας ρουλέτας, με την επιπλεόν δυσκολία πως εδώ το εύρος τιμών της «ρουλέτας» δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά τείνει στο άπειρο. Στρατηγικές υπάρχουν, μπορείτε π.χ. να παρακολουθείτε τα στατιστικά των δημοπρασιών, αν τα δίνει το site, και να βγάλετε κάποιον αλγόριθμο για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας στα πονταρίσματα, αλλά να ξέρετε πως ελάχιστοι έγιναν πλούσιοι στο τζόγο και μάλιστα από αλγόριθμους.

Δημοπρασίες με χρονόμετρο

Σε αυτές τις δημοπρασίες υπάρχουν επίσης πακέτα με credits που αγοράζονται από τους εγγεγραμμένους χρήστες, καθώς και προϊόντα διαφόρων ειδών που βγαίνουν σε δημοπρασία από το ίδιο το site. Η διαφορά είναι πως οι δημοπρασίες εδώ είναι μεν πλειοδοτικές, αλλά γίνονται σε χρόνο συνήθως ενός ή δύο λεπτών, ο οποίος - προσοχή εδώ! - ανανεώνεται μετά από κάθε προσφορά. Οταν ξεκινά λοιπόν μια δημοπρασία, φαίνεται στην οθόνη το πρόϊόν, η αρχική ή η τρέχουσα τιμή που έχει διαμορφωθεί και ένα ρολογάκι ή ένας μετρητής που μετρά το χρόνο ανάποδα. Οταν ο χρήστης θέλει να κάνει μια προσφορά, πατάει ένα κουμπί στην οθόνη και χάνει αντίστοιχα έναν προκαθορισμένο αριθμό από τα credits του. Δεν έχει δικαίωμα να ορίσει τι ποσό θέλει να ποντάρει, αλλά ποντάρει υποχρεωτικά ένα ΒΗΜΑ, δηλαδή ένα προκαθορισμένο από το site ποσό (π.χ. 1 σεντ) παραπάνω από την τρέχουσα τιμή. Μόλις το πράξει αυτό, η προσφορά του καταχωρείται και προβάλλεται στην οθόνη, ενώ το ρολογάκι κάνει reset και ξαναρχίζει να μετράει το χρόνο από την αρχή. Αν το ρολογάκι φτάσει στο μηδέν, κερδίζει αυτός που έχει κάνει την τελευταία προσφορά.
Εδώ είναι πολύ εύκολο να προσδιορίσει κανείς τι κερδίζει το site από κάθε δημοπρασία, μια και το βήμα είναι απόλυτα συγκεκριμένο -  ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση του βήματος 1 σεντ, που ισούται με 1 credit. Εστω πως μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή αξίας 100 ευρώ, πωλήθηκε 5,50 ευρώ από το site, με ξεκίνημα το 1 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως, με βήμα 1 λεπτού, έγιαν συνολικά 550-100=450 χτυπήματα. Ο νικητής πλήρωσε τα 5,50 ευρώ στο site για να αποκτήσει τη μηχανή, το site όμως πήρε επιπλέον και 450 credits για το σύνολο των χτυπημάτων που έγιναν. Αν, λοιπόν, το site πουλάει π.χ. τα 450 credits για 300 ευρώ, το site πήρε για τη μηχανή τα τριπλάσια και άνω χρήματα από την πραγματική της αξία!
Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και έρευνα (κυρίως μέσω απόψεων άλλων χρηστών) για την αξιοπιστία του site που διοργανώνει μια τέτοια δημοπρασία. Φανταστείτε κάποιος εντεταλμένος από το site να πατάει το κουμπί λίγο πριν το ρολογάκι μηδενίσει, ώστε καμία προσφορά να μη γίνει τελική, μέχρι το site να έχει βγάλει τα χρήματα που αυτό επιθυμεί! Θα ποντάρετε μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα και προϊόν δε θα κερδίσετε...
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως όλα τα sites είναι έτσι. Σίγουρα κάποια από αυτά είναι αξιόπιστα και ελεγμένα. Το θέμα είναι πως όλα έχουν για στόχο την τσέπη σας και δεν είναι ούτε κοινωφελή ιδρύματα, ούτε σας αγάπησαν ξαφνικά και θέλουν να σας χαρίσουν την πραμάτεια τους. Μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό, θα είστε πλέον σε θέση να πάρετε ώριμα τις όποιες αποφάσεις σας...



4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
Ασφαλές Διαδίκτυο

eTwinning

https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm
Τελευταία ενημέρωση:
Πέμπτη 25/04/2024 09:22
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
<<  Απρίλιος 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
-->