Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

Λιγνιτικές μονάδες στη Δράμα

Share

Το παρακάτω είναι άρθρο της Greenpeace Ελλάδας που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και έχει να κάνει και με την περιοχή μας. Δείτε παράλληλα και το δελτίο τύπου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στοπ στο Λιγνίτη!
Η Τρόικα απαιτεί την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων σε ιδιώτες ως ύστατο μέσο για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας. Είναι όμως έτσι; Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να αφήσει το λιγνίτη... στο υπέδαφος και να απορρίψει κάθε σενάριο που διατηρεί ή εντείνει την εξάρτηση της χώρας από το πιο ρυπογόνο καύσιμο στον κόσμο. Η μόνη λύση που εγγυάται γρηγορότερη έξοδο από την κρίση, χιλιάδες θέσεις εργασίας και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι η στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας!

Η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα, Βεύη και Βεγόρα σε ιδιώτες, με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας. Αν και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας, ωστόσο αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την γρήγορη ανάπτυξη των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, παράλληλα με τη σταδιακή απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

Έτσι κι αλλιώς, η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη των ΑΠΕ κατά 40% στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2020, κάτι δηλαδή που επί της ουσίας θα σημαίνει την απελευθέρωση της αγοράς σε σημαντικό βαθμό.

Τυχόν παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή η εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων από τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες επενδυτές, θα οδηγήσει στην καταστροφή νέων περιοχών (Ελασσόνα, Δράμα, κα), θα σταματήσει την πρόοδο των ΑΠΕ (που είναι ασύμβατες με μεγάλη ισχύ λιγνίτη στο δίκτυο) και θα ακυρώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Η Greenpeace ζητάει από την κυβέρνηση:

* Να απορρίψει την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων.

* Να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή, αλλά οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα.

* Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 40% έως το 2020.

* Να υιοθετήσει πρόταση για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.

Greenpeace Greece

4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
Ασφαλές Διαδίκτυο

eTwinning

https://www.etwinning.net/el/pub/index.htm
Τελευταία ενημέρωση:
Πέμπτη 18/04/2024 16:28
Μέσο κοινωνικής δικτύωσης
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
<<  Απρίλιος 2024  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
-->