Ο μετεωρολογικός μας σταθμός

Weather Underground PWS IDRAMA3

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας και τον ιστορικό προσφυγικό συνοικισμό της περίθαλψης

Share

Εκπαιδευτικές επισκέψεις με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βλαχοδήμου Γεωργία, ΠΕ02

 Την Δευτέρα 28 Μαρτίου και ώρες 09.00?11.3 0 υλοποιήθηκε εκπαιδευτική διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας και τον ιστορικό προσφυγικό συνοικισμό της περίθαλψης στο πλαίσιο του μαθήματος Προσανατολισμού της Γ΄ Τάξης Θέματα Ιστορίας, από τα δυο τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών του σχολείου μας (39 μαθητές) με την καθηγήτρια του μαθήματος κ. Γεωργία Βλαχοδήμου ΠΕ2 και συνοδούς καθηγητές την κ Ελένη Κιοσσέ ΠΕ2 και τον κ Παράσχου Γεώργιο ΠΕ2.

Ο ιστορικός περίπατος των μαθητών άρχισε από το νεοκλασικό σπίτι της οδού Περσεφόνης (πρόσφυγα από την Αδριανούπολη) και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και περιηγήθηκαν στο χώρο των νερόμυλων, τις καπναποθήκες και τα σπίτια που προϋπήρχαν ή κατασκευάστηκαν με τον ερχομό των προσφύγων και συνέδεσαν τη ζωή τους οι κάτοικοι της Δράμας (γηγενείς και πρόσφυγες). Ακολούθησε ο περίπατος στον ιστορικό προσφυγικό συνοικισμό ο οποίος δημιουργήθηκε από το Ταμείο Περιθάλψεως Προσφύγων την περίοδο του μεσοπολέμου (1924-1925) στο χώρο πίσω από τα Εκπαιδευτήρια και ανατολικά του συνοικισμού των Βορειομακεδόνων. Από τα απομεινάρια αυτής της περιόδου οι μαθητές κατέληξαν σε συμπεράσματα σχετικά με την αστική αποκατάσταση των προσφύγων, τα οικιστικά προγράμματα του κράτους, την πολεοδομική οργάνωση και τα έργα υποδομής. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στην οδό Σκρα στην οποία υψώνονται ακόμη σπίτια που έκτισαν οι πρόσφυγες το 1928 και το 1930 και επιστρέψαμε στο 4ο Λύκειο.

Σε όλες τις δράσεις μας η υποστήριξη του Διευθυντή μας κ Γεωργίου Σκαπέτη υπήρξε πολύτιμη.

Γενικότερα οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξαν ουσιαστικές, αφενός με τη σωστή προετοιμασία που έγινε (ανάθεση σε μαθητές συγκέντρωσης ενημερωτικού υλικού για τους συγκεκριμένους χώρους-δράσεις) και αφετέρου με την αποτύπωση, μετά την επίσκεψη των εντυπώσεων των μαθητών. Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της μαθήτριας του Α3 τμήματος Συμεωνίδου Νικολέτας κατά την πρώτη διδακτική επίσκεψη και το φωτογραφικό υλικό των μαθητών.

«Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 το Α3 τμήμα του σχολείου μας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και τον Ελληνιστικό Τάφο στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας. Εκεί δουλέψαμε σε ομάδες, παρατηρήσαμε και γνωρίσαμε ευρήματα της προϊστορικής εποχής του τόπου μας. Ανακαλύψαμε τον τρόπο οργάνωσης των πρώτων οικισμών της νεολιθικής εποχής καθώς και αντικείμενα από την εποχή του Χαλκού. Ακόμη εξερευνήσαμε ευρήματα της αρχαϊκής, της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου. Ακούσαμε από την καθηγήτριά μας πως μέσα στο Μουσείο υπάρχει ένα από τα αρχαιότερα κοσμήματα! Νιώσαμε ενθουσιασμό και ικανοποίηση που μπορέσαμε και πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείξαμε για το νεολιθικό σπίτι. Επόμενος σταθμός μας υπήρξε ο Ελληνιστικός Τάφος, ο οποίος δυστυχώς είναι κρυμμένος μέσα σε μια πολυκατοικία και έτσι είναι απροσπέλαστος στο ευρύ κοινό! Παρατηρήσαμε την αρχιτεκτονική του, που ταυτίζεται με την αντίστοιχη ενός μακεδονικού τάφου, τη ζωγραφική των τοίχων με τα ανθέμια και τα βούκρανα, με το μπλε, το κόκκινο, το γαλάζιο και το χρώμα της ώχρας. Τέλος βγάλαμε τα συμπεράσματά μας για την πολεοδομική οργάνωση της Δράμας των ελληνιστικών χρόνων».

Νικολέτα Συμεωνίδου, μαθήτρια Α3 Τάξης

4ο ΓΕΛ Δράμας

Αθηνάς 30, 66100 Δράμα
Τηλ. 2521048636
Fax. 2521048689
email: mail (παπάκι) 4lyk-dramas (τελεία) dra(τελεία)sch(τελεία)gr

Ομάδα Ρομποτικής

Ομάδα Ρομποτικής
Project Hydrobot

Ομάδα Φυσικής

Ομάδα Φυσικής
Παρά 4ο
100 χρόνια μετά
Ασφαλές Διαδίκτυο
Το blog του 4ου
Τελευταία ενημέρωση:
Πέμπτη 24/06/2021 09:21
ΔΙΔΕ Δράμας
www.kioulanis.gr
Πλατάκης Φίλιππος
Παναγιώτης Παζούλης
ΣΕΠΛΗΔ
100 Χρόνια Ελεύθερη Δράμα
Παρανέστι VFT

Χιονοδρομικό Φαλακρού

Χιονοδρομικό Φαλακρού

Σπήλαιο Αγγίτη

Σπήλαιο Αγγίτη
Δόξα Δράμας

Ονειρούπολη

Ονειρούπολη Δράμας
<<  Ιούνιος 2021  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
-->